top of page
Foto van schrijverRedactie

De HBS in Kampen wordt het ‘ideale thuis’ voor mensen met een intensieve zorgvraag

Bijgewerkt op: 15 aug. 2022



De meeste Nederlanders willen het liefst zo lang mogelijk zelfstandig thuis blijven wonen. Het probleem is dat de vergrijzing toeneemt en er niet voldoende zorgmedewerkers zijn. Daarom is het voor mensen met een intensieve zorgvraag sowieso niet mogelijk om thuis te blijven wonen. Of toch wel? In de Hogere Burger School (HBS) in Kampen ontwikkelt IJsselheem, in co-creatie met potentiële bewoners, hun naasten, buurtbewoners en zorgmedewerkers een nieuw zorgconcept. Samen kijken we hoe zelfredzaamheid, zorgtechnologie, de sociale omgeving en zorgmedewerkers kunnen worden ingezet om aan de intensieve zorgvraag van cliënten te voldoen. Zodat zij zelfstandig in hun huurappartement in de HBS kunnen wonen.



Als de HBS in Kampen op 1 januari 2024 haar deuren weer opent, telt dit monumentale pand 44 huurappartementen die bestemd zijn voor ouderen met een intensieve zorgvraag en hun partner. De HBS zal hen de mogelijkheid bieden om zelfstandig te blijven wonen én te leven. Maar voordat het zover is, moet goed over de ideale invulling van dit zorgconcept worden nagedacht. “Daarom organiseren we diverse publieke co-creatiesessies voor potentiële bewoners en hun sociale omgeving, buurtbewoners, samenwerkingspartners en zorgmedewerkers”, aldus Joke Wijnberger, directeur Thuis en Herstel bij IJsselheem. “De aanwezigen kunnen elk idee opperen, zolang het idee past binnen de kaders van veiligheid, de wet, geld en de bouwvergunning.”



Zelfredzaamheid en zorgtechnologie

IJsselheem wil de HBS zo inrichten, dat de bewoners er de rest van hun leven zelfstandig kunnen wonen, zo vertelt Joke. “Alles is erop gericht dat de cliënten en hun partners voor zichzelf zorgen en zelf keuzes maken, zodat ze eigenaar van hun thuis en leven zijn en blijven.” Wat dat betreft is het fantastisch om te zien hoe de ontwikkelingen in de zorgtechnologie bijdragen aan die zelfredzaamheid. Met een knopje van de afstandsbediening kan je de gordijnen openen. En als je uit de douche stapt, kan een föhn je droogblazen. “Door inzet van zorgtechnologie is voor zo’n handeling dus geen zorgmedewerker nodig. En dat vergroot de zelfredzaamheid van de bewoners.”


Sociale omgeving en zorgmedewerkers

Daarnaast wordt tijdens de publieke co-creatiesessies gekeken hoe de sociale omgeving van de toekomstige bewoners kan worden ingezet. Joke: “In ons nieuwe zorgconcept gaan we ervan uit dat familie, kennissen en mantelzorg een steentje bijdragen aan de zorgvraag van onze cliënten. En zou het niet fantastisch zijn als de nieuwe bestemming van de HBS zorgt voor meer samenhang in de wijk? Dat bewoners bijvoorbeeld samen de moestuin onderhouden, maar ook af en toe naar elkaar omkijken?” En natuurlijk heeft IJsselheem professionele zorgmedewerkers in dienst die nabij zijn, mocht dit nodig zijn.


Goed voorbereid op de toekomst

Zoals gezegd is het nieuwe zorgconcept voor de HBS nog volop in ontwikkeling, maar voor IJsselheem is het duidelijk dat deze aanpak in de toekomst vaker zal worden gehanteerd. Joke: “De vergrijzing neemt toe en het aantal zorgmedewerkers blijft achter. Dus moet de zorg verder worden ontwikkeld, zodat we kunnen voldoen aan de wensen en behoeften van onze cliënten met een intensieve zorgvraag. Als we er samen voor zorgen dat zij zelfstandig kunnen blijven wonen, zijn we goed voorbereid op de toekomst.”

Joke Wijnberger, directeur Thuis en Herstel bij IJsselheem

683 weergaven0 opmerkingen

Recente blogposts

Alles weergeven

Comentarios


Los comentarios se han desactivado.
bottom of page